SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Pelimusiikki on tärkeää
June 19th, 2014 by admin

Nykyajan pelit ovat erittäin kehittyneitä, ja pystyvät äänellä, kuvalla ja interaktiivisuudella tempaisemaan pelaajan niin pelin lumoihin, että ympärillä oleva maailma unohtuu. Musiikilla on tässä hyvin vahva rooli. Se mukautuu pelaajan toimintoihin ja antaa myös vinkkiä siitä, mitä seuraavaksi on tapahtumassa.

Angry Birds lienee maailmanlaajuisesti tunnetuin suomalaispeli. Se on myös esimerkki pelistä, jossa musiikin liittäminen peliin on onnistunut loistavasti. Musiikin luonut Ari Pulkkinen on tällä hetkellä Suomen suosituin pelimusiikin säveltäjä. Hän onnistui luomaan peliin iloisen musiikin, joka sopii hyvin pelin teemaan possujen röhkimisineen ja lintujen lauluineen.

Toinen suomalainen onnistuneesti musiikkia pelissään käyttänyt yritys on Remedy, jonka Alan Wake-pelissä on hyödynnetty mm. David Bowien musiikkia. Musiikki istuu täydellisesti pelin kauhuntäyteiseen tunnelmaan. Oikea tunnelma, tosin jalkapallomaailmasta, löytyy myös kolikkopelistä Football Star. Siinä pelaaja kokee olevansa itse mukana Fifa World Cupin stadionin katsomossa.

Musiikin tulee sopia yhteen pelin kuvan ja tapahtumien kanssa. Toisin kuin elokuvissa, musiikki ei ole ennalta määrättyä, vaan muuttuu sitä mukaa, mitä pelissä on meneillään. Pelissä voi soida enimmäkseen taustamusiikki, mutta kun pelaaja esimerkiksi valmistautuu taisteluun, muuttuu musiikki siihen sopivaksi. Toisaalta peli voi lisätä musiikin nopeutta vinkatakseen pelaajalle, että peliaika on loppumassa, tai tietty musiikki voi viestiä vaaratilanteesta. Myös hiljaisuutta musiikin välissä voi käyttää tehokeinona sen luodessa jännittynyttä tunnelmaa, kuin tyyntä myrskyn edellä. Nopeatempoinen musiikki lisää pelaajan sydämen sykettä ja auttaa häntä täten reagoimaan paremmin pelin tapahtumiin.

Huonosti valittu musiikki ärsyttää pelaajaa. Pelaaja voi jopa haluta laittaa äänet kokonaan pois, jolloin interaktiivinen kokemus heikkenee, koska pelaaja ei saa palautetta toiminnastaan ja jää ilman vinkkejä pelin seuraavasta käänteestä. Todennäköisesti pelaaja kyllästyy peliin nopeasti ja etsii tilalle toisen.

Monet peliyhtiöt käyttävät populaarimusiikkia peleissään. Kun samaa musiikkia soitetaan paljon radiossa, lisää se pelin suosiota. Vastaavasti peli voi lisätä myös artistin suosiota. Kappaleet voivat soida taustamusiikkina tai ne voidaan esimerkiksi autopelissä valita auton radiosoittimesta. Jälkimmäisessä tapauksessa musiikki muutetaan kuulostamaan siltä kuin se todellakin tulisi autoradiosta.


SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa